De financiële crisis en de gevolgen voor ons.
Hoe ga ik om met de huidige crisis?
Om op een goede manier om te gaan met een crisissituatie is het van belang dat duidelijk is wat de crisissituatie deed ontstaan.
Hiertoe moet er helaas een stukje geschiedenis worden opgediept dat slechts weinig mensen kennen.
Stel je voor: in de tijd dat de heer Stalin de baas was in Rusland.
Daar was een redelijk pientere econoom genaamd Kondratieff die Stalin vertelde dat hij had uitgevogeld dat er een cyclische beweging in de crisissituaties zat.
De heer Stalin beviel het niet en stuurde hem op staatskosten naar Siberië alwaar hem na enige tijd de vraag werd gesteld of hij er nog steeds zo over dacht. Toen hij ja zei werd hij door een vuurpeloton doodgeschoten.
Wat had hij uitgevogeld dat zo gevaarlijk was?
Door de rente in het financiële systeem ontstaat een cyclus.
Het cyclische systeem binnen de economie is omtrent de tachtig jaar.
Hij stelde dat het met de toenmalige en nu nog steeds geldende, financiële maatschappij tachtig jaar duurde voor de gehele boel in elkaar stortte. Dat komt door de rente en de competitiedrang die daar weer het gevolg van is. Alles moet groeien, anders is het niet goed.
Er was een Amerikaan die, zoals veel Amerikanen, dacht dat hij het beter kon en vervolgens de cyclus van Kondratieff overnam en zijn eigen invulling daar aan gaf.
Kondratieff had zijn cyclus onderverdeeld in de vier jaargetijden, dus lente, zomer, herfst en winter.
Gedurende de lente ontstaat nieuw leven en zo is dat ook in de financiële wereld.
In de zomer groeien de bomen tot in de hemel.
In de herfst beginnen de eerste bladeren te vallen en ontstaat de eerste kleine crisissituatie. Te denken valt aan massa ontslagen, de eerste faillissementen en wat meer moeite met het verstrekken van leningen.
Dan komt de winter: massa ontslagen, faillissementen, geen leningen meer, bezuinigingen en meer van dat soort negatieve paniektoestanden.
Als u nu terug gaat rekenen komt u in de jaren dertig van de vorige eeuw en de aanloop naar de tweede wereldoorlog.
Nu zal ik niet zeggen dat we weer naar een wereldoorlog toe gaan, maar zeg nooit nooit.
Wat wel van belang is, is dat we ons zelf goed indekken tegen de gevolgen van de financiële winter.
De gevolgen van de financiële winter zijn tot op heden altijd een ‘reset’ van het gebruikte geld geweest.(=waardeloos verklaren van het tot dan gebruikte geld)
Wat betekent dat voor ons? Nou simpel al ons moeizaam vergaarde spaargeld is van de ene op de andere dag niets meer waard en we krijgen een tientje van de overheid (terug te vinden onder het tientje van Lieftink in de jaren ’40) om opnieuw te gaan beginnen. Uiteraard uitgezonderd de schulden van u en mij aan de bank en de staat.
Tenzij………..je een slimme jongen/meisje bent en hebt gezorgd dat je jezelf hebt ingedekt met iets dat zijn waarde niet verliest.
Te denken valt hierbij aan goud, zilver en edelstenen, ook aandelen komen in aanmerking maar welke? Dat is dan weer de vraag. Uiteraard zijn grond en huizen ook goede beleggingen.
Wat de vraag oplevert: geld dit ook voor boten? Waarschijnlijk wel en dan natuurlijk voor de beter onderhouden boten en schepen. Dus ga ik mijn boot vanaf nu op een eerste klas wijze onderhouden, zodat ik, als het geld wordt gereset, een waardevol bezit heb dat eventueel voor mijn nabestaanden een bron van erfenis kan worden.
Een kleine tip: de overheden zijn momenteel bezig dat de inhoud van bankkluisjes ook onder de belastingwet te laten vallen en de inhoud middels een speciaal aangestelde ambtenaar of bankbeambte moet worden gecontroleerd met of zonder u.
Veel succes en wijsheid in deze roerige tijden en geloof de overheid niet als zij zeggen dat we uit het dal zijn, want dan staan we waarschijnlijk op de rand van de afgrond.
Het is slechts een kwestie van tijd voor het financiële kaartenhuis weer eens in elkaar stort.
Wat kunnen wij verwachten? Zoals al gezegd een waardeloos maken van het geld, een steeds groter wordende oorlogsdreiging op alle fronten (financiën, handel, olie enz). Wat willen wij? Rust, kalmte, een betrouwbare overheid, sociale zekerheid enzovoorts.
Wat we gewoon willen is dat deze ratrace is afgelopen en dat we een constante maatschappij hebben die geen inflatie meer kent en we niet meer, meer en meer moeten hebben volgens allerhande instanties. Zou dat ooit lukken? Ik hoop het, u ook?