SOEHMA

januari 27, 2017 rvanthoor 2 comments

Soehma is een oeroude vorm van Europese ontspanning en meditatie oefening in een.
Het is nog een overblijfsel van de Vikingen, Noormannen, Goten, Vandalen, Franken, Saksen, Germanen en vele andere stammen die verdwenen zijn in de geschiedenis van Europa.
Deze stammen hadden de beginsels van de Soehma al in hun dagelijkse leven ingebakken.
Het verschil met de nieuwe vorm van Soehma is dat de oude vorm statisch was en niet zoals de nieuwe Soehma dynamisch.
Het grote verschil tussen de oude en de nieuwe vorm zit hem in het bewegen.
Vandaar dat in de oude vorm de houdingen standa’s werden genoemd, omdat er hooguit alleen een beetje naar voren en achteren werd bewogen.
In de nieuwe vorm wordt er rondgedraaid tijdens het in en uit ademen, terwijl er tegelijk geluiden worden gemaakt.
Door een gedegen voorbereiding in de vorm van de oefeningen, is het mogelijk om wel drie tot vier minuten of langer over een draaiing te doen.

De grondbeginsels van Soehma zijn:
ontspannen;
aarden;
ademhalen;
geluiden;
houdingen;
bewegen;
samenvoegen van alle voorgaande zaken.

Door het totale pakket van genoemde oefeningen en het gegeven dat deze zelf volledig individueel zijn in- en samen te stellen, is de uitwerking vele malen groter dan de andere methoden.
En dit zonder dat men in een groep elke week moet samen komen om het te onderhouden, maakt het een uitstekend iets voor de moderne individueel ingerichte mensen.
De voorkeur gaat natuurlijk uit naar een gelijke tijd elke dag om de oefeningen te doen, maar het is door de flexibiliteit ook te doen als de gelegenheid zich voordoet.
Een goed voorbeeld is : als u op het eind van de werkdag uitgeput thuiskomt en u gaat een kwartiertje tot twintig minuten uw privé sessie doen dan bent u weer helemaal opgeladen en vol goede zin voor de rest van de avond.
Tevens kunnen de voorbereidingen een goede basis zijn voor een zeer diepe meditatie.
Dit zonder moeilijke houdingen en andere ingewikkelde oefeningen.

Vergelijking met andere methoden:
U zult zeggen dat kom ik ook allemaal tegen bij de oosterse en westerse ontspanningsoefeningen.
Daar heeft u gelijk aan.
Het grote verschil is echter dat zowel de oosterse als de westerse oefeningen niet in evenwicht zijn.
Bij de Soehma is het namelijk zo dat alles met elkaar in evenwicht wordt gebracht.
Zowel geest als denken als lichaam worden met elkaar in evenwicht gebracht.
Als men dat gaat vergelijken met de andere ontspanningsmethoden dan valt het volgende op:
in de oosterse methoden is het zo dat het lichaam wordt gebruikt om het denken stop te zetten om de geest vrij te maken.
in de westerse methoden is het zo dat men het denken gebruikt om de geest zoveel mogelijk uit te schakelen en het lichaam ondergeschikt te maken aan het denken.
Dat betekend dus vrij vertaald dat er een onbalans wordt gecreëerd om bepaalde toestanden te bereiken.
Bij de Soehma is het zo dat geest en lichaam in evenwicht wordt gebracht waarna het denken zijn natuurlijke positie als ondersteuner, adviseur en controleur inneemt, dus ook in evenwicht met de rest komt.
Het is namelijk zo dat als de geest iets uitdenkt of als je plotseling kwaad wordt en onmiddellijk wilt reageren met iets wat niet gewenst is, je denken razendsnel reageert door je tegen te houden en in de gelegenheid stelt om het nogmaals te overwegen of je die actie wel wilt ondernemen.
Tevens kan het denken ons helpen de ruwe vormen van de geestplannen uit te werken en bruikbaar te maken voor verdere acties.
U ziet dat zonder het denken de mens niet kan fungeren, maar dat we de geest wel nodig hebben als basis om dingen te bedenken en te starten, waarna het denken controleert of het uitkomt zoals bedoeld is door de geest.

Voor wie is het bedoeld?
Het is voor iedereen en echt iedereen haalbaar door de mogelijkheid om het aan te passen aan de capaciteiten van het individueel.
Dat betekend dat het niet uitmaakt of men topatleet of volledig gehandicapt is, oud of jong het maakt niets uit.
Men moet de oefeningen doen naar de capaciteiten die men heeft.
Dus een middelmatig persoon kan alle oefeningen doen zoals ze bedoeld zijn en een gehandicapt naar de mogelijkheden die de persoon nog kan doen. Dus minimaal de ademhalingsoefeningen.
En de rest van de oefeningen in gedachte voorstellen en net doen of ze worden uitgevoerd.
Het effect is op de lange duur (al vanaf een beperkt aantal weken) voor iedereen merkbaar.
Eventueel kan er in een relatief korte periode een cursus worden gevolgd om de basisoefeningen te leren uitvoeren waarna men zelf met de geleerde stof een privé sessie kan samenstelling en die naar behoefte uitbreiden als dat nodig is.
U kunt, na de beginperiode van enkele weken, merken dat u met gemak weer dingen kunt doen die de laatste tijd steeds moeilijkere werden en dat uw geheugen weer wat beter gaat werken en niet alleen in het verleden blijft hangen.
Dit omdat het lichaam en de geest steeds beter gaan functioneren, de klieren gaan weer vol op werken en de spieren en andere lichaamsdelen gaan weer soepeler worden.
De geest en het denken verlopen ook weer veel soepeler.
De jongeren zullen merken dat het studeren stukken makkelijker gaat en dat zij steeds beter met hun vrienden en vriendinnen om kunnen gaan.
Gehandicapten zullen voelen dat hun handicap minder zwaar gaat wegen in hun leven en dat er meer mogelijk blijkt.

Een stukje geschiedenis:
Van de volken die de runen gebruikten zijn veel zaken bekend, maar niet de werkelijke geschiedenis van deze volken.
Als voorbeelden kunnen dienen de verhalen zoals die door de Romeinse geschiedschrijver Tacitus met zijn beschrijvingen over de volken langs de Rijn in de tijd van de Romeinse pogingen om van Europa een natie te maken onder Romeins bestuur (bekende pogingen toen al).
Of het verhaal van de Mistmonsters van Micheal Crichton over de Arabische diplomaat Ibn Fadlan die al zijn ervaringen met de Vikingen, hun capaciteiten, hun vijanden en bestuursvormen heeft beschreven in een zeer leesbaar boek.
Waarschijnlijk hebben de ervaringen van die diplomaat als basis gediend voor Tolkien om zijn epos In de ban van de Ring te schrijven, want er zijn veel overeenkomsten in de beide verhalen.
De basis van de runen waren de 24 tekens maar zover bekend zijn er, afhankelijk van het dialect ter plekke, verschillende hoeveelheden tekens in omloop geweest.
Volgens de overleveringen kon dat uiteen lopen tussen de 11 en de 36 tekens.
Ik heb de neiging om hier wat sceptisch in te zijn want er zijn ook vele zelfgemaakte tekens en vormen ontstaan in de loop der tijden.
Het vreemde verschijnsel doet zich voor dat tijdens oorlogsdreigingen de runen weer tevoorschijn komen in een aangepaste vorm die op een eigen manier uitgelegd en ingevuld werden.
Over de vormen: de Noordelijke vormen waren hoekig en de Zuidelijke vormen hadden de neiging om meer rond te gaan worden, zoals de Arabische lettertekens.
Maar daar is weinig van overgeleverd omdat het op materiaal is geschreven dat niet duurzaam was zoals steen en hout.
De maatschappij vormen die in alle overleveringen naar voren komen zijn dat de koning net als de rest van de bevolking hard moest werken om aan zijn kost te komen en ik bedoel lichamelijke inspanning als boer of anderszins.
Als je de echte geschiedenis leest waren het niet de wilde en woeste Noormannen en Vikingen maar meer handelsmannen die hun handel over de gehele wereld deden met alle volken die langs de kusten leefden en in ons continent over land naar China en alles daar tussen deden.
De sporen zijn gevonden in Groenland, IJsland, Canada, de USA, Midden Amerika, Zuid Amerika, geheel Afrika, de Middellandse Zee, Arabia Felix, dus in de gehele wereld.
Hun schepen waren de beste die er waren en nog steeds worden ze gebruikt als basis voor de nieuwste schepen die nu gebouwd, worden zo goed waren de ontwerpen van deze schepen.

En u weet dat de overwinnaar de geschiedenis naar zijn wil herschrijft, dus alles wat hem niet past anders beschrijft of eruit laat.

De nodige gegevens zijn samengevat in een vlot geschreven boek met een ringband dat u kan helpen om het in principe zonder cursus te gaan doen.

2 Comments on “SOEHMA

  1. Inspirerende beschrijving van een oude cultuur met ‘oer-kennis’ die van betekenis is voor het heden en toekomst.
    Als geinteresseerde (psy. en vml docent, prod. AKV /docu.) wil ik graag inzage krijgen in uw boeken (o.m.inhoudsopgave) indachtig de keuze wat te lezen.
    Mijn vragen:
    -waar kan ik uw boeken inzien?
    -geeft u nog lezingen/cursussen?
    Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet.
    Groet, Henk Pauwels

    1. Beste Henk Pauwels,
      Mijn boeken kunt u inzien door ze te kopen bij de uitgever
      indien gewenst kan ik een lezing geven
      de boeken zijn zo geschreven dat een aparte cursus niet echt nodig is,
      vr gr Rob van Thoor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *